روابط میان ایران و تاجیکستان در سطح مطلوب قرار گرفته است

به گزارش مجله گوگل ایرانی، رئیس دانشگاه ملی تاجیکستان با اشاره به نخستین سفر خارجی رئیس جمهور ایران به این کشور گفت: روابط میان دوشنبه و تهران طی سه دهه گذشته پربار بوده و در حال حاضر نیز در سطح مطلوب واقع شده است.

روابط میان ایران و تاجیکستان در سطح مطلوب قرار گرفته است

به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، قابل جان خوشوقت زاده رئیس دانشگاه ملی تاجیکستان گفت که روابط میان دوشنبه و تهران طی سه دهه گذشته پربار و همراه با دستاورد های خوبی بوده است.

وی این مطلب را در همایشی که به مناسبت سی امین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین تاجیکستان و ایران در دانشگاه ملی تاجیکستان و با مشارکت دانشمندان، استادان و دانشجویان برگزار گردید، بیان نمود.

خوشوقت زاده با قدردانی از حضور محمدتقی صابری سفیر جمهوری اسلامی و نمایندگان سفارت ایران در این همایش، سی امین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین تاجیکستان و ایران را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد: مناسبات بین دو کشور دوست، هم زبان و هم فرهنگ از توسعه و رونق لازم برخوردار گردد.

وی گفت: ایران نخستین کشوری بود که در سی سال پیش استقلال ملی تاجیکستان را به رسمیت شناخت و اقدام به افتتاح سفارت خود در شهر دوشنبه کرد که زمینه برای برقراری و رشد روابط و همکاری های گسترده میان دو کشور در عرصه های سیاسی، مالی و فرهنگی را فراهم کرد.

خوشوقت زاده روابط میان تاجیکستان و ایران طی سه دهه گذشته را پربار توصیف و بیان نمود: در این مدت کار های بزرگی انجام شد که احداث تونل استقلال و نیروگاه برق آبی سنگتوده 2 به عنوان پروژه های زیربنایی مهم و حیاتی، با یاری برادران هم خون، هم زبان و هم فرهنگ ایرانی انجام شدند.

رئیس دانشگاه ملی تاجیکستان در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به سفر حدود 5 ماه پیش رئیس جمهور ایران به تاجیکستان، توضیح داد: نخستین سفر رسمی خارجی آقای سید ابراهیم رئیسی پس از انتخاب شدنشان به عنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان صورت گرفت که حاکی از توجه و سطح مطلوب همکاری ها میان دو کشور دوست است.

وی با اشاره به ارزش های مشترک فرهنگی و ادبی دو کشور، اظهار کرد: امروز در تاجیکستان نمی توان خانواده ای را پیدا کرد که نمونه های از آثار ماندگار فردوسی، خیام، سعدی، حافظ، هلالی و ده ها بزرگان ادبیات مشترکمان را نداشته باشد. بدون شک لیست حوزه های تعامل و همکاری های دو کشور بسیار بلند است و بنده فقط می خواهم در رابطه به موضوعاتی صحبت کنم که به دانشگاه ملی تاجیکستان ارتباط دارد. در این رابطه مناسب است که فعالیت دانشکده زبان های آسیا و اروپا و کرسی زبان و ادبیات ایران را یادآور شوم. مضامینی که در چارچوب برنامه کرسی یادشده تدریس می گردد، عبارتند از زبان و ادبیات فارسی، تاریخ، جغرافیا، اقتصاد ایران و در مجموع هر موضوعی که به ایران مرتبط است.

رئیس دانشگاه ملی تاجیکستان یادآور شد: جامعه فرهنگی تاجیکستان با ادبیات عالم شمول ایران و چهره های معروف آن، مانند ملک الشعرا بهار، میرزا زاده عشقی، سعید نفیسی، پرویز ناتل خانلری، محمد علی جمال زاده، فرخی یزدی، عارف قزوینی، نیما یوشیچ، مهدی اخوان ثالث، عبدالحسین زرین کوب و بسیاری دیگران آشناست که از برکت رنج زحمات استادان دانشگاه و کرسی زبان و ادبیات ایران می باشد. از جانب استادان دانشگاه ملی آثار بسیاری از شاعران و نویسندگان ایران به صوت جداگانه و منتخب تهیه و نشر شده است.

بعلاوه در دانشگاه ملی تاجیکستان دیدار ها و نشست های زیادی با مشارکت شاعران و محققان ایرانی اجرا شده است که مهم ترین آن ها برگزاری نخستین همایش بین المللی شعر فارسی در 18 دسامبر سال 1967 در شهر دوشنبه است که در آن روان شاد سعید نفیسی حضور داشت که مفتخر به دریافت عنوان دکترای افتخاری دانشگاه ملی تاجیکستان شده بودند. بعلاوه ادیبان شناخته ایرانی لطفعلی صورتگر، نادر نادرپور و ژاله بدیع در آن همایش شرکت و سخنرانی انجام داده بودند. به اندیشه پژوهشگران، برگزاری این همایش و سخنرانی های علمی محققان و شاعران همانند سعید نفیسی، لطفعلی صورتگر و نادر نادرپور مجرای شعر نو تاجیک را دگرگون کردند.

خوشوقت زاده در بخش دیگری از سخنان خود، بیان نمود: به خصوص پس از استقلال ملی تاجیکستان، همکاری های مشترک بین دانشگاه ملی تاجیکستان و بسیاری از موسسات عالی جمهوری اسلامی ایران وسعت و دامنه بیشتری پیدا کرد. تا سال 2015 روابط علمی، آموزشی و بین المللی دانشگاه ملی تاجیکستان با مراکز آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران بسی گسترده بود. بسیاری از دانشجویان ایرانی در کرسی های مربوطه دانشگاه ما دوره های فوق لیسانس را برگزار و رساله های دکترایی خود را دفاع کردند. تعداد محققان و دانشجویان جمهوری اسلامی ایران که در دانشگاه ملی تاجیکستان در دوره های فوق لیسانس و فوق دکترا تحصیل کردند، به 483 نفر می رسد.

وی با بیان اینکه متاسفانه به دلایلی سطح این همکاری های طی سال های اخیر کاهش یافت، بیان نمود: با سفر رئیس جمهور محترم ایران به تاجیکستان، روابط دو کشور انگیزه های تازه ای پیدا نموده و موانع نیز برطرف شد. در سال تحصیلی 2021-2022 تعدادی از شهروندان جمهوری اسلامی ایران به عنوان دانشجو پذیرفته شدند و بعضی از دانشجویان قبلی برای دفاع رساله های علمی خود به دانشگاه ما مراجعه کردند. امیدواریم که با یاری و مساعدت های سفیر محترم ایران همکاری های ما با مراکز مربوطه جمهوری اسلامی تحکیم و توسعه خواهد یافت.

خوشوقت زاده از برنامه های تبادل استادان و شاگردان، دوره های مطالعاتی و باز آموزی زبان فارسی بین دانشگاه ملی تاجیکستان و طرف های ایرانی و بعلاوه حضور شاعران و ادیبان ایرانی در برنامه های نوروزی این دانشگاه یاد و ابراز امیدواری کرد که در آینده برنامه های مشابهی تحقق خواهند یافت.

رئیس دانشگاه ملی تاجیکستان گفت: چندی قبل ما با سفیر جمهوری اسلامی ایران آقای محمدتقی صابری مراسم رونمایی کتاب در راستا همکاری ها را برگزار کردیم که آن به موضوع رشد و توسعه همکاری های میان دو کشور و نتایج سفر رسمی رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران اختصاص یافته است.

وی در بخش سرانجامی سخنرانی خود، ابراز اطمینان کرد که روابط میان تاجیکستان و ایران در زمینه های فرهنگی، ادبی، هنری، سیاسی و مالی بیش از پیش توسعه خواهد یافت.

در بخش دیگری از این همایش از میرزا ملا احمد دانشمند و محقق پیشکسوت تاجیک و رئیس انجمن دوستی تاجیکستان و ایران که به عنوان یکی از سه اثر برتر در زمینه ایران شناسی در بخش بین الملل دوازدهمین دوره جشنواره فارابی انتخاب شده بود، قدردانی کرد و جوایز دبیرخانه این جشنواره به وی تقدیم شد.

بعلاوه در سرانجام این همایش، از سوی سفارت جمهوری اسلامی ایران تعدادی از آثار برجسته ادبیات و زبان فارسی، از جمله دایره المعارف بزرگ زبان و ادبی فارسی به دانشگاه ملی تاجیکستان اهدا شد.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 27 خرداد 1401 بروزرسانی: 27 خرداد 1401 گردآورنده: iranigoogle.ir شناسه مطلب: 2030

به "روابط میان ایران و تاجیکستان در سطح مطلوب قرار گرفته است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روابط میان ایران و تاجیکستان در سطح مطلوب قرار گرفته است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید