از 3600 خانه بهداشت بدون اینترنت تا نسخه شهروندی پرونده الکترونیک سلامت

به گزارش مجله گوگل ایرانی، پرونده الکترونیک سلامت، همان نسخه دیجیتال پرونده های کاغذی است که سوابق درمانی و بهداشتی مردم را ثبت می نماید؛ سوابق پزشکی و درمانی، تشخیص ها، داروها، تاریخ مراجعه به پزشک، حساسیت ها و آلرژی ها، تصاویر رادیولوژی و آزمایشگاهی، نتایج آزمایش های پزشکی و... از زمان تولد تا مرگ افراد ثبت می شوند تا در راستا سلامت شان به کار گرفته گردد...

از 3600 خانه بهداشت بدون اینترنت تا نسخه شهروندی پرونده الکترونیک سلامت

به گزارش خبرنگاران، طرح ایجاد پرونده الکترونیک سلامت، برای ثبت دیجیتالی اطلاعات سلامت ایرانیان از اواخر دهه 80 در کشور مطرح شده، اما هنوز با وجود گذشت بیش از یک دهه از طرح آن نتیجه ملموسی به دست نیامده است. هر چند سامانه های متعددی در حوزه سلامت ایجاد شده اند، اما هنوز با آنچه که پرونده الکترونیک کامل و واقعی خوانده می گردد و بر اساس آن باید سطوح مختلف ارائه خدمت از خانه بهداشت گرفته تا ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی در بیمارستان ها و کلینیک های همه بخش ها اعم از دولتی، خصوصی و. … به یکدیگر متصل شوند، فاصله داریم.

البته در دوره اخیر که 12 گام برای تحقق برنامه های پزشک خانواده و نظام ارجاع برنامه ریزی شد، پرونده الکترونیک سلامت هم که لازمه تحقق این دو برنامه است، مورد توجه نهاده شد و برای تکمیل آن اقداماتی در حال اجرا است که جزئیات آن را در گفت وگوی خبرنگاران با دکتر علیرضا رییسی- معاون بهداشت وزارت بهداشت، می خوانید:

دکتر علیرضا رئیسی در گفت وگو با خبرنگاران، با اشاره به وضعیت ایجاد پرونده الکترونیک سلامت در کشور، گفت: طبق تعاریف ارائه شده پرونده الکترونیک سلامت، یک فایل الکترونیک است که همه اطلاعات سلامت یک فرد را از قبل از تولد تا زمان مرگ در بر می گیرد. بر این اساس پرونده الکترونیک سلامت فقط شامل ثبت اطلاعات در سطح یک ارائه خدمات نمی گردد، بلکه حتی اگر فرد به بخش خصوصی مراجعه نموده و خدمات تخصصی دریافت نموده باشد یا به بیمارستان، مراکز بهداشتی، انتقال خون و… مراجعه نموده باشد، باید اطلاعاتش در پرونده الکترونیک ثبت گردد.

لزوم اتصال 170 هزار نقطه بهداشتی

وی با بیان اینکه بر اساس برآوردها 170 هزار نقطه در کشور در قالب پرونده الکترونیک سلامت باید به هم متصل شوند، اضافه کرد: با اتصال این نقاط به یکدیگر می توانیم یک پرونده الکترونیک سلامت کامل و واقعی در کشور داشته باشیم. در حال حاضر 120 هزار نقطه به یکدیگر متصل شده است. البته همچنان شاهدیم که در بعضی مناطق کشورمان دسترسی خوبی به اینترنت وجود ندارد. این در حالیست که برای ثبت اطلاعات و دسترسی به پرونده الکترونیک سلامت، باید این زیرساخت ها فراهم شوند.

3600 خانه بهداشتی که اینترنت ندارند

رئیسی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 3600 خانه بهداشت در سطح روستاهای کشور به اینترنت دسترسی کافی ندارند، ادامه داد: امیدواریم این زیرساخت ها با همکاری خوبی که با وزارت ارتباطات شروع نموده ایم، ایجاد شوند. از طرفی در پرونده الکترونیک سلامت باید دسترسی سطوح مختلف را در نظر بگیریم. یک سطح، بخش دولتی شامل مراکز بهداشت، خانه های بهداشت و مراکز جامع سلامت است. خوشبختانه در حال حاضر سه سامانه شامل سامانه های یکپارچه بهداشت، ناب و سینا را در کشور داریم که بیش از 75 میلیون نفر در این سامانه ها ثبت نام شده اند.

رضایت 96 درصدی از بهداشت

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه همچنین برای اولین بار همه سامانه های بهداشت کشور را به یکدیگر متصل کردیم، گفت: به طوریکه در گذشته اگر فردی برای دریافت خدمت از استانی به استان دیگر مراجعه نموده و خدمتی را می گرفت، آن خدمت در پرونده اش در استان تحت پوشش وارد و ثبت نمی شد، زیرا سیستم ها به هم ارتباط نداشتند. در حال حاضر خوشبختانه برای اولین بار این ارتباط در کل کشور برقرار و 2میلیون و 560 هزار همپوشانی حذف شده است. اقدام دیگری که در زمینه پرونده الکترونیک انجام دادیم، بحث نظرسنجی از مردم بود؛ به طوریکه مردم بر ما نظارت می نمایند و تاکنون بیش از 10 میلیون بازخورد گرفته ایم که بالای 96 درصد مردم اعلام رضایت کردند. همچنین یک فرد معتمد هم در شبکه های ما حضور دارد و در جایی که اعلام نارضایتی می گردد، با افراد تماس تلفنی گرفته و علت را جویا شده و وارد سامانه می کنیم.

رئیسی ادامه داد: اقدام بزرگ دیگری که در زمینه پرونده الکترونیک در حال اجرا است، مربوط به سطوح دو و سه، یعنی حوزه کلینیک و بیمارستان ها است. در این قسمت باید سطح دو و سه را هم به سامانه های بهداشت وصل کنیم و در گام بعدی هم سطوح یک، دو و سه بخش خصوصی و سایر بخش ها هم باید به وسیله بیمه به سامانه های بهداشت وصل شوند. امیدواریم تا سال 1400 به این نقطه برسیم که جزو گام های 12 گانه معاونت بهداشت در حوزه پزشک خانواده و نظام ارجاع است. در این صورت می توانیم بگوییم که سامانه الکترونیک واقعی داریم.

ثبت 75 میلیون نفر در سامانه های بهداشتی

وی با بیان اینکه در حال حاضر توزیع ما در زمینه پرونده الکترونیک در کشور در حال تکمیل است، ادامه داد: حتماً باید این سامانه ها را به حوزه درمان متصل کنیم. تاکنون 75 میلیون نفر در سامانه ها ثبت نام شده اند و حدود 62 میلیون نفر یک بار خدمت دریافت نموده اند. طبق آمارها در امسال هم 39 میلیون و 600 هزار نفر وارد سامانه های ما شده و یک بار خدمت دریافت نموده اند.

رصد نحوه توزیع بیماری ها با سامانه های بهداشتی

رئیسی با بیان اینکه در معاونت بهداشت شاخص های بهداشتی را هم به وسیله سامانه ها رصد می کنیم، گفت: به عنوان مثال می توانیم معین کنیم که توزیع بیماری ها در یک منطقه بیشتر است و ما باید در آن منطقه اقدامات بیشتری را انجام دهیم. این اقدام برای مدیریت در حوزه بهداشت و سلامت بسیار به ما یاری می نماید. در عین حال یادمان باشد که سامانه های الکترونیک هیچ زمانی کامل نیستند و دائماً باید بروزرسانی شوند. اینکه ما بتوانیم کار حوزه سلامت و مراقبت مان را به وسیله سامانه انجام دهیم، تکلیف قانون است. قانون برنامه ششم توسعه از ما خواسته که خدمات مان را بر پایه الکترونیک و در قالب پرونده الکترونیک سلامت ارائه کنیم و حتی از ما خواسته اند که به سمت خرید راهبردی خدمات رویم. بر این اساس اگر بیمه ها می خواهند در حوزه سلامت قرارداد ببندند، باید به صورت الکترونیکی این اقدام را انجام دهند که اگر این اتفاق بیفتد، گام ششم از 12 گام ما در حوزه پزشک خانواده و نظام ارجاع محقق شده است.

وی همچنین اظهار کرد: قرار است تا خاتمه سال آینده در استان های گلستان، گیلان، زنجان و مازندران همه سطوح ارائه خدمت را به یکدیگر وصل کنیم که در این صورت پرونده الکترونیک سلامت واقعی ایجاد خواهد شد. البته قرار نیست این اقدام مانند آنچه در فارس اجرا شد، به صورت پایلوت انجام گردد، بلکه برنامه را اجرا نموده و به تدریج آن را گسترش می دهیم. در حال حاضر در گلستان سامانه های ما به سطح دو ارائه خدمات متصل شده اند و وقتی مردم به شبکه بهداشت مراجعه می نمایند، به کلینیک های تخصصی ارجاع شده و از آنجا به سطحی که از آن آمده بودند برمی گردند.

پرونده الکترونیک سلامت به سطح 1 در بخش خصوصی می رود

رئیسی با بیان اینکه در صددیم تا سطح یک ارائه خدمات در بخش خصوصی هم به سامانه های معاونت بهداشت متصل شده و در قالب پرونده الکترونیک سلامت، خدمت ارائه دهند، گفت: امیدواریم در سال آینده قانونی از سوی شورای عالی بیمه به کل سطح یک ارائه خدمات در بخش خصوصی ابلاغ گردد تا پزشکان عمومی سطح یک بخش خصوصی حداقلی از پرونده الکترونیک را در مطب هایشان داشته باشند و موظف باشند اطلاعات را در زمینه اقداماتی چون ویزیت، تشخیص و درمان که در مطب انجام می دهند، در پرنده الکترونیک سلامت ثبت نمایند. این اقدام قرار است در سال آینده به طور کوتاه در یک یا دو استان انجام گردد و سپس به کل کشور ابلاغ گردد.

نسخ را در گونی نریزید!

معاون بهداشت وزارت بهداشت تاکید نمود: البته اصل این کار باید در حوزه بیمه ها انجام گردد؛ به طوریکه بیمه اعلام کند که به جای اینکه نسخ را در گونی بریزید و برای من بیاورید، رسیدگی به اسناد را به صورت الکترونیکی انجام می دهیم. به این صورت پزشکان به سمت ثبت الکترونیک پیش می روند. اگر این اتفاق بیفتد بسیاری از مسائل مان حل می گردد. به عنوان مثال فرض کنید مادر بارداری در خانه بهداشت روستایی ویزیت شده و در شهر به پزشک عمومی مراجعه نموده است، حال همین ویزیت و توصیه های پزشک عمومی می تواند وارد پرونده الکترونیکی گردد و در این صورت نیازی به تکرار آزمایشات و… نیست.

نسخه شهروندی پرونده الکترونیک سلامت

رئیسی در ادامه صحبت هایش به طرح نسخه شهروندی پرونده الکترونیک سلامت که قرار است سطوحی از دسترسی مردم را به اطلاعات پرونده الکترونیک شان محقق کند، گفت: گام پنجم بهداشت در حوزه خودمراقبتی تعریف شده است. بر این اساس اپلیکیشن موبایلی را که در تلفن همراه نصب و به سامانه بهداشت متصل می گردد، طراحی و راه اندازی شده و به فرد سطوحی از دسترسی را به اطلاعات سلامتی شخصی اش می دهد. فرد می تواند بعضی اطلاعات را مانند سن، جنس و… در آن وارد کند. بر این اساس به عنوان مثال اگر فردی فشار خون داشت، می توانیم پکیج خاص اطلاع رسانی به او ارائه دهیم. از طرفی ممکن است فردی به خارج از کشور رفته باشد، می تواند در صورت مراجعه به پزشک به آن پزشک حق دسترسی به اطلاعات سلامتش را برای مدت دو ساعت بدهد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر این اپلیکیشن و سرورهای آن آماده شده اند، اظهار کرد: اما باید این قدرت را داشته باشیم که اگر به طور همزمان 20 میلیون نفر وارد اپلیکیشن شدند، بتوانیم آن را مدیریت کنیم. طبق پیش بینی هایمان قرار بود تا آخر امسال برنامه ریزی های راه اندازی این اپلیکیشن موبایلی انجام گردد و بتوانیم در نیمه سال آینده آن را به مردم معرفی کنیم، اما اکنون کمی نگران زیرساخت های آن هستیم که امیدواریم این نگرانی ها برطرف شوند.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 23 خرداد 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: iranigoogle.ir شناسه مطلب: 116

به "از 3600 خانه بهداشت بدون اینترنت تا نسخه شهروندی پرونده الکترونیک سلامت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از 3600 خانه بهداشت بدون اینترنت تا نسخه شهروندی پرونده الکترونیک سلامت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید