گزارش، اروپا و ترکیه٬ تنش یا تداوم سیاست کجدار و مریز؟

به گزارش مجله گوگل ایرانی، سخنان وزیر امور خارجه ترکیه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در کنفرانس مطبوعاتی٬ نشان داد که رابطه بین آنکارا و اتحادیه٬ همچنان پرتلاطم است و طرفین برنامه روشنی برای انتها دادن به اختلافات ندارند.

گزارش، اروپا و ترکیه٬ تنش یا تداوم سیاست کجدار و مریز؟

با ما سفر کنید و با تور ترکیبی اروپا از قاره سبز دیدن کنید و با دریافت خدمات ویزای شینگن از گردش به دور اروپا لذت ببرید.

به گزارش گروه بینالملل خبرنگاران٬ این روزها٬ تنش لفظی و اختلاف نظر جدی بین ترکیه و دو کشور اروپایی فرانسه و یونان٬ به حد قابل توجه و نگران نماینده ای رسیده است.

در چنین شرایطی٬ انتظار می رفت که سفر یک مقام برجسته اروپایی٬ جاده را برای توقف تنش ها تا حدودی هموار کند. چرا که اختلاف جدی بین ترکیه و فرانسه در ماجرای لیبی و ادعای وزارت دفاع فرانسه مبنی بر شلیک ناوهای ترکیه به سوی ناوهای این کشور اروپایی در مدیترانه٬ حتی بر مساله مانور ناتو هم اثر گذاشت و در همین حال٬ اختلافات آنکارا - آتن نیز٬ به سطح بالاتری رسیده است.

در چنین فضایی٬ جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ترکیه رفت تا یاری کند٬ اوضاع تحت کنترل قرار بگیرد. اما سخنان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در کنفرانس مطبوعاتی٬ نشان داد که رابطه بین آنکارا و اتحادیه٬ همچنان پرتلاطم است و طرفین برنامه روشنی برای سرانجام دادن به اختلافات ندارند.

پیش از آن که پای بورل به آنکارا برسد٬ رسانه های اروپایی اعلام نموده بودند که او قبل از آنکارا به آتن و نیکوزیا می رود و در مذاکره با مقامات ترکیه٬ با آنها در خصوص این مسائل٬ تبادل نظر و مذاکره خواهد نمود:

1.اختلافات ترکیه و یونان در خصوص قبرس.

2.اعتراض به عملیات حفاری ترکیه در شرق مدیترانه به منظور استخراج نفت و گاز.

3.آنالیز دلایل تنش بین فرانسه و ترکیه در ماجرای لیبی.

4.آنالیز آخرین نظرات و روینمودهای ترکیه در قبال موضوع مهاجران و پناه جویان.

بورل در حضور چاووش اوغلو٬ آشکارا خاطرنشان کرد که رابطه با ترکیه در شرایط خوبی نیست و این مساله٬ به مهم ترین موضوع سیاست خارجی اتحادیه٬ تبدیل شده است.

گلایه های ضمنی اتحادیه اروپا از ترکیه در شرایطی بیان شده که متقابلاً٬ رجب طیب اردوغان رئیس جمهور و دیگر مقامات ترکیه٬ به طور رسمی و شفاف از اتحادیه گلایه و اعلام نموده بودند که انتظار نداشتند اتحادیه٬ در لیست کشورهای مجاز برای سفرهای توریستی٬ نام ترکیه را نگنجاند.

شمشیر داموکلس ترکیه بر سر اروپا

در دو دهه اخیر و به ویژه از دورانی که ورود به اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از استراتژی و سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه در قبال غرب در نظر گرفته شده٬ هر ساله شاهد انتشار گزارش هایی بوده ایم که در آنها٬ کم توجهی ترکیه به موضوعاتی نظیر حقوق بشر٬ حقوق اقلیت ها٬ مسائل مرتبط با نمودها و علویان٬ آزادی شهفرایندی٬ شرایط زندانیان و آزادی بیان و مطبوعات و استقلال قوه قضائیه٬ علیه ترکیه مطرح شده و حتی در دوران کاتی پیری گزارشگر اسبق اتحادیه اروپا٬ کار به جایی رسید که به دلیل حجم بالای نقدها و به پیشنهاد گزارشگر٬ مذاکره با ترکیه متوقف شد.

اما حالا فرایند دیگری شکل گرفته و این ترکیه است که کوشش می نماید تا به اتحادیه اروپا فشار بیاورد و از کارتی به بنام پناه جویان بهره بگیرد.

بر اساس آمارهای رسمی نزدیک به 4 میلیون نفر و بر اساس آمارهای رسانه ای و متفرقه٬ نزدیک به 5 و نیم میلیون پناه جو در ترکیه به سر می برند که بیش از 90 درصد آنان از آوارگان سوری هستند.

ترکیه آشکار تهدید نموده که اگر اتحادیه اروپا بخواهد مته به خشخاش ترکیه بگذارد٬ راه را باز می نماید تا این آوارگان٬ راه اروپا را در پیش بگیرند. آنکارا چندی پیش این تهدید را عملی کرد و در همان هفته های نخست انتشار ویروس کرونا٬ مرز یونان را بازگذاشت و اجازه داد هزاران سوری٬ راه یونان را در پیش بگیرند. پلیس یونان هم با گاز اشک آور از آوارگان پیشوازی کرد و پناه جویان سوری در سرما و گرسنگی٬ توجه جهانیان را به سوی خود جلب کردند.

رفتار کژدار و مریز اروپا

در شرایطی که اختلاف بین ترکیه و اتحادیه اروپا افزایش یافته٬ شاهد این هستیم که همه کشورهای اروپایی به یک روال و یک شیوه واحد با ترکیه رفتار نمی نمایند.

به عنوان مثال٬ صربستان نگاه مثبتی به ترکیه دارد٬ فرانسه از درِ تندی و خصومت با ترکیه وارد شده اما انگلیس با ترکیه روابط نرمی دارد و به شهفرایندانش اجازه داده تا به ترکیه سفر نمایند.

در این میان٬ ایتالیا نیز رفتار متعادلی در قبال ترکیه دارد و آلمان هم چراغ سبزهایی نشان داده که نشان می دهد نمی خواهد با ترکیه ناسازگاری کند.

آنگلا مرکل صدراعظم آلمان٬ حتی در شرایطی که به خاطر جواب سربالای اردوغان در خصوص استفاده از پایگاه هوایی انجرلیک٬ ناچار به اتخاذ تصمیمات نظامی جدید شد٬ علیه ترکیه موضع سفت و سخت نگرفت. چرا که نزدیک به 2 میلیون شهفرایند ترکیه ای ساکن آلمان هستند و علاوه بر این٬ شرایط مالی و امنیتی خاصی بر روابط ترکیه و آلمان سایه افکنده است٬ همچنین مرکل دوراندیش نمیخواهد ترکیه را به عنوان یک عضو ناتو٬ بیش از این٬ از اروپا دور کند.

هدیه بهداشتی با یک ال کم!

مولود چاووش اوغلو در سرانجام کنفرانس مطبوعاتی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا٬ جعبه ای را به او تقدیم نموده و گفت: این جعبه حاوی هدیه ای از طرف فاتح دونمز وزیر انرژی و منابع طبیعی ماست. با توجه به اسم شما٬ ژوزف بورل (Josep Borrell) به شما یک ماده ضدعفونی نماینده مارک بورل تقدیم میکنیم. البته یک ال کم دارد و کاملاً شبیه اسم شما نیست.

بورل هنگام دریافت هدیه٬ با خنده از وزیر امور خارجه ترکیه پرسید:فکر نکنم این برای نوشیدن مناسب باشد. نه؟

اگر چه چاووش اوغلو با این ترفند دیپلماتیک٬ کوشش کرد تا کنفرانس مطبوعاتی با بورل٬ با سرانجام خوش به فرجام برسد. اما واقعیت این است که روابط ترکیه و اتحادیه اروپا٬ دوران سخت تری را تجربه می نماید و چنین به نظر می رسد که پفراینده هایی همچون استخراج نفت در شرق مدیترانه٬ تحرکات ترکیه در لیبی و رقابت با فرانسه و همچنین تنش با یونان٬ بلژیک و بخش جنوبی قبرس٬ مسائلی نیستند که در کوتاه مدت٬ امیدی به حل آنها وجود داشته باشد.

اگر چه اتحادیه اروپا٬ در خصوص مسائل حیاتی و مهمی همچون آوارگان و پناه جویان٬ حساسیت بالایی دارد و نمی خواهد به خاطر قهر با ترکیه٬ دچار معضلات امنیتی و مالی شود٬ اما در عین حال٬ از متر و معیارهای حقوقی و سیاسی خود نمی گذرد و در شرایط کنونی باید گفت٬ دلیلی وجود ندارد که اتحادیه در سیاست خود در قبال آنکارا٬ به تبعیت از استراژی کژدرا و مریز٬ سرانجام دهد.

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 19 شهریور 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: iranigoogle.ir شناسه مطلب: 1087

به "گزارش، اروپا و ترکیه٬ تنش یا تداوم سیاست کجدار و مریز؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گزارش، اروپا و ترکیه٬ تنش یا تداوم سیاست کجدار و مریز؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید