2 طرز تهیه کویی تره یا کدو فسنجان گیلانی (فسنجان دروغین)
به گزارش مجله گوگل ایرانی، کویی تره یا کدو فسنجان که به آن دروغگو فسنجان یا فسنجان دروغین هم می گویند یکی از و یک و شهرستان رشت است. این شباهت هایی به یا حتی دارد ولی در اصل با آن ها تفاوت های کلی هم دارد. این غذا بیشتر مناسب فصل پاییز و زمستان است که کدو حلوایی در بازار به وفور یافت می گردد. مواد اصلی کویی تره شامل کدو حلوایی و گردو است و از چاشنی های دیگری هم در آن استفاده می گردد. در این مقاله از در مجله خبرنگاران ما طرز تهیه کویی تره یا کدو فسنجان گیلانی را به شیوه اصیل و سنتی به شما آموزش می دهیم.
مواد لازم برای تهیه کویی تره (فسنحون دروغین)
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
کدو حلوایی | نصف یک عدد (300 گرم پخته شده) |
مغز گردو (پودر شده) | 150 گرم |
سیر (برای سیر داغ) | 3 حبه |
رب انار | 2 قاشق غذاخوری |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
شکر | 1 قاشق غذاخوری (یا به اندازه دلخواه) |
نمک | به اندازه لازم |
زردچوبه، فلفل سیاه و گلپر | به اندازه لازم |
نان یا برنج | برای سرو کویی تره |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 15 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت کویی تره: 1 ساعت
مراحل طرز تهیه کدو فسنجان گیلانی
مرحله اول: کدو را بپزید و پوره کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه کویی تره، ابتدا کدو حلوایی را بشویید، از وسط نصف کنید و تخمه های آن را جدا کنید. کدو را در قابلمه قرار دهید و روی آن را آب بریزید و روی حرارت قرار دهید. اجازه دهید آب بجوشد، سپس در ظرف را بگذارید تا کدوها به خوبی بپزند و نرم شوند.
می توانید به جای پخت کدو حلوایی، آن را بخارپز کنید. بعد از پختن یا بخارپز شدن کدوها، پوست کدوها را جدا کنید و کدو حلوایی را پوره کنید. برای این کار کدو حلوایی را بکوبید، در غذاساز پوره کنید یا با پشت قاشق آن را نرم و له کنید.
مرحله دوم: سیر را با کدو حلوایی تفت دهید
پوست سیرها را بگیرید و آن ها را له کنید. در یک تابه اندازهی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. سیرهای له شده را در روغن تفت دهید تا عطر آن ها خارج گردد. پوره کدو حلوایی را که در مرحله قبل آماده نموده بودید، به سیر اضافه کنید. آغاز به تفت دادن مواد روی حرارت ملایم کنید و در ظرف را بگذارید.
شما می توانید برای تهیه روغن سرخ کردنی و سیر داغ آماده به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: سس کویی تره را آماده کنید
در یک ظرف یا قابلمه دیگر، رب انار، رب گوجه فرنگی، شکر، مغز گردوی پودر شده، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را بریزید و به آن ها به اندازه 1/5 تا 2 لیوان آب سرد اضافه کنید. حرارت را زیاد کنید تا آب بجوشد و بعد شعله را روی حالت میانه تنظیم کنید تا مواد به خورد هم بروند و بجوشند.
شما می توانید برای تهیه رب انار، رب گوجه فرنگی، شکر و ادویه شامل نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله چهارم: کدو حلوایی را به سس کویی تره اضافه کنید
سیر و کدوی تفت داده شده را به سس کویی تره اضافه کنید. همه مواد را به خوبی با یکدیگر هم بزنید تا به یک ترکیب یکدست برسید. حرارت را کم کنید و اجازه دهید کویی تره شمالی روی حرارت ملایم جا بیفتد و آب آن کاملا غلیظ گردد.
مرحله آخر: کویی تره را سرو کنید
بعد از حدود یک ساعت و زمانی که خورشت فسنجان دروغین شما به غلظت مناسب رسید آن را از روی حرارت بردارید. کویی تره را در ظرف مناسب بریزید و آن را با یا یا نان سرو کنید.
شما می توانید برای تهیه برنج و نان به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورش قلیه کدو حلوایی
مواد لازم برای تهیه کویی خورش (کدو تره)
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
کدو حلوایی | نصف یک عدد میانه |
پیاز | 1 عدد میانه |
گشنیز تازه و ساطوری خرد شده | 1 قاشق غذاخوری |
چوچاق ساطوری خرد شده | 2 قاشق غذاخوری |
مغز گردو | 200 گرم |
رب انار | 2 قاشق غذاخوری |
رب آلوچه | 2 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه، گلپر و سماق | به اندازه لازم |
روغن سرخ کردنی و آب | به اندازه کافی |
نان یا برنج | برای سرو کویی تره |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 15 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت کویی تره: 1 ساعت
مراحل طرز تهیه خورش فسنجان دروغین (روش دوم)
مرحله اول: پیاز و کدو حلوایی را با آب بپزید
پوست پیاز را بگیرید و به چهار قسمت تقسیم کنید. کدو حلوایی را به قطعات بزرگ خرد کنید و به همراه پیاز در قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت بگذارید و درب آن را ببندید تا وقتی که کدو حلوایی بپزد. بعد از پخت کدوها را آبکش کنید و اجازه دهید از دما بیفتند.
مرحله دوم: پیاز و کدو حلوایی را در مخلوط کن پوره کنید و بعد بپزید
پیاز و کدو حلوایی را داخل مخلوط کن یا میکسر بریزید و آن ها را نرم و پوره کنید. سپس مغز گردوی خرد شده، رب انار و رب آلوچه را اضافه کنید و مواد را با هم بزنید. این ترکیب را در یک قابلمه روی حرارت قرار دهید. چوچاق و گشنیز را به مواد اضافه کنید. در ظرف را روی آن قرار دهید تا مواد با هم بپزند.
مرحله سوم: بقیه مواد را به کویی تره اضافه کنید و بپزید
در آخرین مرحله از طرز تهیه کویی تره، بقیه مواد مثل روغن، نمک، فلفل سیاه، سماق و گلپر را به مواد اضافه کنید و با هم تفت دهید تا مواد به خورد هم برود. 10 دقیقه دیگر صبر کنید و در این مدت چند بار مواد را هم بزنید تا ته نگیرد.
شما می توانید برای تهیه سماق و گلپر به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله آخر: کویی تره را سرو کنید
بعد از پخت کویی تره را در ظرف مناسب بریزید و آن را به همراه برنج یا کته سرو کنید.
درباره کویی تره بیشتر بدانید
- به کویی تره گیلانی، کدو تره یا کدو فسنجان هم گفته می گردد. این غذا را هم به صورت سرد و هم به صورت گرم سرو می نمایند. سیر هم مثل دیگر غذاهای گیلانی، نقش مهمی در طعم و عطردهی به این غذا دارد و جزو جدایی ناپذیر آن حساب می گردد.
- از طرف دیگر، به خاطر این که در طرز تهیه کویی تره از هیچ گوشتی استفاده نمی گردد، این غذا برای گیاهخواران هم بسیار مناسب است. البته بعضی از شمالی ها، چند تکه مرغ یا اردک پخته و سرخ شده هم موقع سرو، روی غذا قرار می دهند که جزو دستور اصلی آن نیست و کاملا به سلیقه شما بستگی دارد. یکی دیگر از نقاط قوت کویی تره، زمان پخت آن است. البته حتما باید کدو حلوایی را از قبل بپزید و پوست آن را جدا کنید.
- در کنار طعم لذیذ و متنوع بودن این غذا، نباید فراموش کنید که کویی تره به خاطر وجود کدو حلوایی سرشار از خواص مفید برای سلامتی و تقویت نماینده سیستم ایمنی بدن است. پس بهتر است شما هم تهیه این غذا را در دستور کار خودتان قرار بدهید. کویی تره را به دو صورت تهیه می نمایند که ما هر دو روش را به شما یاد می دهیم تا هر کدام برایتان راحت تر بود، انجام دهید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دلمه کدو حلوایی به 2 روش
نکات مهم در طرز تهیه خورش کدو فسنجان
- بعد از اضافه کردن گردوی خرد شده، حتما به جای آب جوش یا ولرم، از آب سرد بهره ببرید تا به گردو شوک وارد گردد و در خورشت روغن پس بدهد.
- مغز گردو را رنده یا با گوشتکوب له کنید. بهتر است گردوهای خرد شده را از شب قبل در اندازهی آب سرد، خیس و رقیق کنید و در یخچال قرار دهید.
- نسبت کدو به گردو باید 2 به 1 باشد. یعنی اندازه کدو حلوایی که در طرز تهیه کویی تره استفاده می کنید، باید دو برابر اندازه گردو باشد.
- در این غذا، در صورت دلخواه از سبزی محلی چوچاق هم استفاده می گردد. اندازه چوچاق باید نصف گردو باشد.
- اگر به سبزی چوچاق دسترسی ندارید از نعنا تازه به جای آن بهره ببرید.
- اضافه کردن گلپر به طرز تهیه کویی تره گیلانی، عطر بهتری به آن خواهد داد. در مراحل پایانی پخت، اضافه کردن گلپر را نباید فراموش کنید. بعضی هم برای این که طعم این غذا کمی ترش تر گردد، به آن سماق اضافه می نمایند.
- کویی تره را هم می توانید به صورت شیرین و هم به صورت ملس درست کنید. برای شیرین شدن این غذا، در طرز تهیه کویی تره، به اندازه دلخواه و بنا به سلیقه خود، اندازهی شکر یا عسل اضافه کنید.
- کویی تره گیلانی را هم با نان و هم با کته یا برنج سرو می نمایند.
- کویی تره را غلیظ درست کنید، این غذا به قول معروف، باید تنک آب و غلظتی شبیه خورشت فسنجان داشته باشد.
- در طرز تهیه کویی تره، می توانید از چاشنی هایی مثل رب انار ترش بهره ببرید که طعم آن به ترشی بزند. رب آلوچه را هم می توانید با رب انار مخلوط و به غذا اضافه کنید.
- استفاده از رب گوجه فرنگی در تهیه این غذا کاملا سلیقه ای است.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کوکو کدو حلوایی
فوت و فن های خوشمزه شدن خورشت کویی تره
چرا خورش کویی تره با گردو طعم سوختگی می دهد؟
خورشت کویی تره به علت وجود گردو در آن ممکن است خیلی زود ته بگیرد، به خصوص آنکه این خورشت غلیظ و کم آب نیز هست. در تمام مراحل، خورشت را به خوبی هم بزنید تا ته نگیرد. ته گرفتن کویی تره ممکن است باعث تلخی غذا و ایجاد طعم سوختگی در آن می گردد.
آیا می توان از گوشت یا مرغ در تهیه کویی تره استفاده کرد؟
خورش کدو حلوایی گیلانی یک غذای کاملا گیاهی است. اما با این حال در بعضی موارد از مرغ یا اردک نیز در تهیه آن استفاده می گردد. کافی است مرغ یا اردک را از قبل بپزید و سرخ کنید و اجازه دهید به همراه خورش بپزد یا موقع سرو روی خورشت بچینید.
منبع: افق کوروش