مسیریابی ریشه های ناترازی گاز خانگی ، تهران و 10 استان دیگر بیشترین اندازه گاز را مصرف می نمایند
به گزارش مجله گوگل ایرانی، با سرد شدن دوباره هوای اغلب استان ها احتمال تشدید ناترازی گازی وجود دارد. سؤال اینجاست، راه عبور از زمستان سخت گازی چیست؟ آیا راهی برای کنترل مصرف به ویژه در بخش خانگی وجود دارد؟ پیش تر در بهمن پارسال اندازه مصرف گاز در کشور به 692میلیون مترمکعب رسید و رکوردی تاریخی را به جای گذاشت.
به گزارش خبرنگاران، آنالیز ها نشان می دهد مقدار مصرف گاز در ایران بار دیگر به مرز 600 میلیون مترمکعب در روز نزدیک شده، با توجه به اینکه اولویت نخست دولت در شرایط تشدید سرما، تامین گاز بخش خانگی است، وزارت نفت به ناچار باید سیاست اعمال محدودیت گاز در صنایع را در دستور کار قرار دهد، اما این تصمیم باعث افت فراوری صنعتی و اثرگذاری بر شاخص رشد مالی خواهد شد؛ موضوعی که نهادهای سیاستگذار را در شرایط دشواری قرار خواهد داد.
در چنین شرایطی به نظر می رسد برای عبور از ناترازی گازی، این بار قرار است که با درنظر گرفتن شاخص های انحراف نسبی مصرف گاز خانوار، محدودیت هایی به صورت ازپیش اعلام شده، اعمال گردد.
شرایط متفاوت گازی در صنایع فولاد و پتروشیمی
در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر اعمال محدودیت گاز در بعضی شهرک ها و نواحی صنعتی و صنایع بزرگ منتشر شد که البته به تأیید رسمی نرسید اما با وجود این رضا شهرستانی، عضو هیأت مدیره انجمن فراورینمایندگان فولاد اعلام نمود: صنعت فولاد روزانه 40میلیون مترمکعب گاز مصرف می نماید که متأسفانه امروز این عدد به 15میلیون مترمکعب محدود شده یعنی گاز مورد احتیاج صنعت فولاد به حدود یک سوم رسیده است.
در مقابل، احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: تا به امروز هیچ کدام از پتروشیمی ها با قطع گاز روبرو نشده اند؛ برای سال جاری هنوز معلوم نیست که چه اتفاقی می افتد و این مسئله بستگی به سردی هوا دارد.
ساختمان های گازخوار
مقدار بالای هدررفت انرژی به ویژه گاز در بخش خانگی ناشی از استاندارد نبودن ساختمان ها از حیث رعایت مقررات ملی ساختمان برای مصرف بهینه حامل های انرژی است و به هر مقدار که مصرف گاز در بخش خانگی افزایش یابد و عرضه گاز به صنایع کم گردد، کیک مالی کشور ناشی از افت فراوریات صنعتی کوچک تر می گردد.
نتیجه پژوهش مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی از وضع ترازنامه انرژی استان های ایران نشان می دهد استان مازندران بیشترین و استان هرمزگان کمترین سرانه تقاضای گاز را به خود اختصاص داده و بیشتر استان ها در آزمون دریافت برچسب انرژی نمره قبولی نمی گیرند. به گونه ای که استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، ایلام، تهران، سمنان، قم، گیلان و مازندران برچسب انرژیD و 2 استان همدان و کردستان رتبهE را دریافت نموده اند و هیچ استانی پیروز به دریافت رتبهA نشده است.
مقایسه انرژی مصرفی سالانه در بخش خانگی به ازای هر مترمربع ساختمان در مقایسه با استاندارد ملی برچسب انرژی ساختمان بیانگر این است که اغلب ساختمان های موجود در ایران گازخوار هستند تا جایی که استان های مازندران، کردستان، گیلان، تهران، همدان، آذربایجان شرقی، البرز، قزوین، اردبیل، مرکزی و زنجان به ترتیب بیشترین مقدار گاز را در هر مترمربع ساختمان مصرف می نمایند.
در مقابل، ساختمان های استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان و 2استان عمده فراورینماینده نفت و گاز ایران یعنی بوشهر و خوزستان کمترین مقدار گاز بخش خانگی را به ازای هر مترمربع به خود اختصاص داده اند که دلیل اصلی آن گرمای هوا در این 4استان می تواند باشد.
ساختمان های بیگانه با برچسب انرژی
براساس استاندارد ملی برچسب انرژی ساختمان می توان کارایی انرژی را سنجید که مقدار شرایط انرژی سالانه، بازده، صرفه جویی و هزینه های انرژی را به نمایش می گذارد و به نحوی که رده انرژیG با رنگ قرمز کمترین و ردهA با رنگ سبز بیشترین بازده یا صرفه جویی انرژی را در هر ساختمان تعیین می نماید.
نادیده گرفتن مقررات ملی ساختمان در مبحث انرژی باعث شده تا بیشتر ساختمان های ایران در رتبه ضعیفی از حیث بازده و صرفه جویی انرژی قرار گیرند که یک دلیل آن ضعف نظارت به وسیله سازمان های نظام مهندسی و شهرداری ها و از سوی دیگر پایین بودن قیمت گاز به عنوان انرژی غالب مصرفی ساختمان ها در فصل سرد سال به شمار می رود.
گازسوزی با راندمان پایین
به گزارش خبرنگاران، افزون بر مصرف بالای گاز در بخش خانگی ناشی از استاندارد نبودن ساختمان ها در رعایت مقررات ملی ساختمان به ویژه مبحث19، یک دلیل دیگری که باعث رشد مصرف گاز در بخش خانگی می گردد، تجهیزات گازسوز غیراستاندارد با بهره وری پایین است به گونه ای که بخاری ها، موتورخانه ها و تجهیزات گرمایشی عملا با مصرف بالای انرژی فراوری می شوند و هدررفت گاز را تشدید می نمایند. این در حالی است که به دلیل قیمت بالای وسایل گرمایشی دارای رتبه بهتر از حیث بازدهی انرژی، بیشتر خانوارهای ایرانی از وسایل گرمایشی فاقد برچسب انرژی رتبهA استفاده می نمایند.
راه برون رفت چیست؟
ناترازی گازی در ایران یک زنگ هشدار جدی است و برای برون رفت از این شرایط نمی توان به روش های گذشته و تکراری دل بست.
یک راه عبور از تنگنای ناترازی گازی طراحی برنامه ای شفاف جهت پایین آوردن مقدار مصرف انرژی ساختمان و افزایش بهره وری در بخش گاز خانگی است. اصلاح نظام تعرفه گاز در بخش خانگی با رویکرد کنترل و مصرف بهینه همزمان با سیاست های غیرقیمتی نظیر درنظر گرفتن مشوق های مالی برای اصلاح ساختار انرژی بری ساختمان و جایگزینی وسایل گرمایشی با راندمان بالا ازجمله سیاست هایی است که می توان مسیر عبور از زمستان های سخت را هموار سازد.
نگاه بلندمدت حاکم گردد
جواد اوجی، وزیر نفت اواخر مهرماه سال جاری در صحن علنی مجلس با بیان رشد بیش از 6 درصدی مصرف سالانه گاز بخش خانگی فاش نموده بود که در زمستان سال گذشته کشور با ناترازی 240میلیون مترمکعبی روبرو شده و برای سال جاری هم قرار است برنامه های کوتاه مدت اجرا گردد.
اما اجرای برنامه های کوتاه مدت بیشتر نقش مسکن را ایفا می نماید و به دلیل تامین بیش از 70درصدی انرژی کشور به وسیله گاز، ضرورت دارد تا شدت مصرف انرژی در یک افق میان مدت و بلندمدت کاهش یابد زیرا تغییر مقدار مصرف گاز طبیعی در تابستان و زمستان به وضوح آسیب پذیری کشور از ناترازی گازی را به نمایش می گذارد و از سوی دیگر این واقعیت آشکار را نمی توان نادیده گرفت که بخش های پرمصرف گاز به گفته وزیر نفت نزدیک به 50درصد گاز کشور را مصرف می نماید.
منبع: همشهری آنلاین