طرز تهیه یتیمچه و انواع آن در شهرهای ایران

به گزارش مجله گوگل ایرانی، یتیمچه، یکی از غذاهای محلی خوشمزه ایرانی است که در هر گوشه ای از کشورمان، با روش های مختلفی طبخ می گردد.

طرز تهیه یتیمچه و انواع آن در شهرهای ایران

یتیمچه، یکی از غذاهای گیاهی و اصیل ایرانی است که معمولا با بادمجان، کدو، گوجه فرنگی، سیر، پیاز، سیب زمینی و فلفل دلمه ای تهیه می گردد. یتیمچه، غذایی است که به سرعت و به آسانی در آشپزخانه طبخ می گردد و شما می توانید انواع آن را برای مهمانی های خانوادگی و دورهمی های محبت آمیز خود درست کنید. علت اینکه به این غذا یتیمچه می گویند، این است که گوشت ندارد.

یتیمچه، یکی از غذاهای بادمجانی پرطرفدار در میان ایرانیان است که در شهرهای مختلف کشور، با طرز تهیه های متنوعی پخته می گردد. در ادامه این مقاله از خبرنگاران به طرز تهیه یتیمچه می پردازیم؛ پس با ما همراه شوید.

برای مطالعه بیشتر با 1000islandtour.com: سیستم مدیریت محتوای خبری همراه باشد.

طرز تهیه یتیمچه تهرانی

مواد لازم برای 4 نفر

  • 500 گرم بادمجان
  • 500 گرم گوجه فرنگی
  • 2 عدد سیب زمینی میانه
  • 1 عدد فلفل دلمه ای کوچک
  • 2 حبه سیر
  • 1 عدد پیاز بزرگ
  • 1 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
  • نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه لازم

طرز تهیه یتیمچه

1. بادمجان ها را پوست بگیرید و به صورت مکعب های دو سانتی متری خرد کنید. گوجه فرنگی ها را هم پوست بگیرید و رنده کنید.

2. بادمجان های خرد شده را در کمی آب و نمک بگذارید تا تلخی بادمجان گرفته گردد و روغن کمتری هم در حین سرخ کردن بگیرد. بادمجان ها را پس از 30 تا 40 دقیقه آبکش نموده و خشک کنید.

3. پیازها را در روغن کمی تفت دهید.

4. پس از نرم شدن پیازها، سیر رنده شده را در قابلمه بریزید و کمی تفت دهید.

5. وقتی بوی سیر بلند شد، بادمجان ها را به همراه فلفل دلمه ای به ترکیب پیاز و سیر تفت داده شده اضافه کنید.

6. نمک، فلفل و زردچوبه را به ترکیب مواد اضافه کنید و تفت دهید. وقتی بادمجان ها و فلفل دلمه ای طلایی و نرم شدند، یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و تفت دهید تا طعم خامی رب گرفته گردد.

7. گوجه فرنگی ها را اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید تا آب گوجه فرنگی به خورد تمام مواد برود و گوجه ها سرخ شوند.

8. وقتی آب گوجه فرنگی کشیده شد، سیب زمینی را به قابلمه اضافه کنید. دو لیوان آب جوش روی ترکیب مواد بریزید و اجازه دهید یتیمچه روی شعله ملایم گاز حسابی بپزد و جا بیفتد. این فرایند، حدود 30 دقیقه به طول می انجامد.

9. هر زمان، آب یتیمچه به اندازه دلخواه شما کشیده گردد، می توانید این غذا را سرو کنید.

نکات مهم تهیه یتیمچه تهرانی

  • روش دیگر طبخ یتیمچه بادمجان و سیب زمینی، آب پز کردن آن است. در این روش کمی روغن کف قابلمه بریزید و همه مواد را به صورت حلقه ای برش بزنید و مرحله به مرحله روی هم بچینید. روی آن ها را آب بریزید و اجازه دهید مواد بپزند. هر نیم ساعت به آرامی مواد را هم بزنید تا غذا ته نگیرد. در این روش از رب گوجه فرنگی نیز برای طعم دار کردن غذا می توان استفاده کرد.
  • برای پخت یتیمچه، بهتر است از بادمجانی بهره ببرید که پوستی سیاه و براق داشته باشد و بعلاوه کم دانه باشد.
  • شما می توانید بادمجان ها را نصف کنید و به همان صورت سرخ کنید و بعد مکعبی خرد کنید.
  • می توانید سیب زمینی را از دستور پخت یتیمچه تهرانی حذف کنید.
  • به جای قرار دادن بادمجان ها در آب و نمک، روی بادمجان ها نمک بپاشید تا تلخی آن ها گرفته گردد. البته باید در حین آبکشی، خوب آن ها را بشورید تا غذا را شور ننمایند.
  • برای طبخ یتیمچه کبابی می توانید در ابتدا سیب زمینی را آب پز کنید و پوست آن را بکنید. سپس بادمجان و کدو را با پوست کباب نموده و بعد خرد کنید. سیر رنده شده را به همراه سیب زمینی خردشده، بادمجان و کدوی کباب شده و کمی روغن زیتون روی حرارت قرار دهید تا کمی تفت بخورند. در ادامه اندازهی رب گوجه فرنگی به آن بیفزایید. اندازه کمی آب در غذا بریزید تا مواد نرم تر شوند. در آخر به آن اندازهی نمک و فلفل و آبلیمو (اختیاری) بزنید.
  • افزودن اندازهی آب لیموی تازه در مرحله آخر پخت، منجر به خوشمزه شدن یتیمچه می گردد.
  • افزودن اندازهی دارچین، طعم و عطر بی نظیری به یتیمچه می دهد.

طرز تهیه یتیمچه نیشابوری

مواد لازم برای 4 نفر

  • 1 فنجان عدس
  • نصف لیوان لوبیا
  • نصف لیوان نخود
  • 4 عدد بادمجان میانه
  • 1 عدد پیاز بزرگ
  • 5 عدد گوجه فرنگی
  • نصف قاشق چای خوری زردچوبه
  • نصف قاشق چای خوری دارچین
  • نصف قاشق چای خوری فلفل سیاه یا قرمز
  • نمک به اندازه لازم
  • کشک به اندازه لازم
  • نعنا داغ به اندازه لازم

طرز تهیه یتیمچه نیشابوری

1. لوبیا و نخود را از شب قبل خیس کنید و هر چند ساعت یک بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن ها گرفته گردد. سپس آن ها را به همراه آب در قابلمه ای مناسب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزند.

2. حدود 30 دقیقه قبل از پخت کامل حبوبات، عدس را نیز به آن ها اضافه کنید و اجازه بدهید تا همراه با لویبا و نخود بپزد.

3. در همین حین، پیازها را در روغن تفت دهید تا کمی نرم گردد. زردچوبه و فلفل سیاه را به پیاز داغ بیفزایید و کمی تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه گرفته گردد.

4. ترکیب پیاز و ادویه را در حبوبات پخته بریزید.

5. بادمجان ها را پوست بگیرید و حدود یک ساعت در آب و نمک قرار بدهید تا تلخی آن ها گرفته گردد. سپس آن ها را آبکش کنید، بشویید و خشک کنید. بادمجان ها را به صورت مکعب های کوچک برش بزنید و در کمی روغن سرخ کنید.

6. گوجه فرنگی ها را خرد کنید و در روغن تفت دهید. سپس آن ها را به همراه بادمجان ها و نمک به حبوبات اضافه کنید.

7. اجازه دهید تا غذا به مدت 30 دقیقه جا بیفتد.

8. اندازه آب یتیمچه، بستگی به سلیقه شما دارد. یتیمچه را در ظرف سرو بریزید و با نعنا داغ، سیر داغ و کشک تزیین کنید و به سر میز بیاورید.

نکات مهم برای طبخ یتیمچه نیشابوری

  • اگر عدس دیرپز است، آن را زودتر به حبوبات اضافه کنید.
  • اگر کشک دوست ندارید، می توانید آن را از طرز تهیه یتیمچه نیشابوری حذف کنید.
  • گوجه فرنگی قابل حذف کردن از دستور پخت است. بعضی افراد دوست ندارند گوجه فرنگی و کشک را با هم در یک غذا بریزند، البته طعم این دو در کنار هم، بسیار خوشمزه می گردد.

فواید یتیمچه

بادمجان

بادمجان دارای ویتامین های A.B.C و بعلاوه پروتئین، نشاسته و مواد معدنی مانند گوگرد، منیزیم و کلسیم است. البته این ماده غذایی دارای سمی به نام سولاتین است که منجر به حساسیت و تحرکی بیماری هایی چون آسم و برونشیت می گردد. از فواید بادمجان می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تقویت معده
  • برطرف کم خونی به علت وجود آهن
  • جلوگیری از گرفتگی رگ ها و پیشگیری از خطر سکته قلبی
  • درمان اسهال خونی

کدو سبز

  • کدو سبز، کربوهیدرات کم و فیبر بالایی دارد و به همین علت، شما را سیر نگاه می دارد و مانع زیاد خوردن شما می گردد.
  • کدو سبز دارای کلسترول، سدیم و چربی کم است و به حفظ تعادل کربوهیدرات ها یاری می نماید.
  • کدو سبز سرشار از لوتئین، زئازانتین و ویتامین A است که از چشم مراقبت می نماید و از ایجاد لکه های زرد مربوط به پیری جلوگیری به عمل می آورد.
  • اندازه زیاد ویتامین C در کدو سبز و بعلاوه خاصیت ضدالتهابی آن در درمان آسم، نقش موثری دارند.
  • کدو سبز دارای فیبر فراوان است و به همین علت، آب اضافی را در روده بزرگ جذب، رطوبت مدفوع را حفظ و به خروج آسان آن از بدن یاری می نماید.
  • کدو سبز حاوی ویتامین K است که سبب تقویت استخوان ها می گردد.
  • یاری به عملکرد تیروئید به علت وجود منیزیم
  • بهبود عملکرد مغز و حافظه
  • یاری به آبرسانی پوست
  • افزایش رشد مو
  • افزایش ایمنی بدن
  • کاهش فشار خون به علت وجود پتاسیم
  • کاهش کلسترول

سیب زمینی

سیب زمینی، منبع غنی ویتامین B6 و C، فیبر و پتاسیم است و از خواص آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کاهش فشار خون
  • بهبود سلامت قلب
  • بهبود سلامت مغز
  • درمان افسردگی
  • تقویت حافظه
  • تقویت استخوان
  • کاهش التهاب
  • بهبود هضم و گوارش
  • تقویت ایمنی بدن

طعم یتیمچه

یتیمچه، غذایی سنتی و نوستالژیک است که حتما طعم آن را در خانه مادربزرگ پدربزرگ ها چشیده اید. شاید بسیاری از افراد، تا به امروز این غذا را امتحان ننموده باشند یا به علت نام کمی عجیب آن، از پخت آن صرف نظر نمایند؛ اما باید بدانید که یتیمچه، غذایی بسیار لذیذ و مقوی است که فقط با یک بار امتحان، عاشق آن خواهید شد.

بادمجان، سیب زمینی، گوجه فرنگی و پیازهای تفت داده در کره، با عطر و طعمی دلپذیر، هر کسی را برای چشیدن یتیمچه وسوسه می نمایند. از یتیمچه در کنار سبزی خوردن، دوغ یا شربت آبلیمو و ماست موسیر، لذت ببرید.

اگر در زادگاه یا شهر محل سکونت شما یتیمچه را به روشی متفاوت از آنچه در این مقاله خواندید تهیه می نمایند، تفاوت ها و طرز تهیه های رایج را با ما و کاربران خبرنگاران در میان بگذارید. بعلاوه اگر پیروز به طبخ هریک از غذاهای لذیذ ارائه شده در مجموعه غذاهای محلی ایران شدید، حتما از غذاهای خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، تجربه و تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

پرسش های متداول

یتیمچه چیست؟

یتیمچه، یکی از غذاهای گیاهی و اصیل ایرانی است که معمولا با بادمجان، کدو، گوجه فرنگی، سیر، پیاز، سیب زمینی و فلفل دلمه ای تهیه می گردد. علت اینکه به این غذا یتیمچه می گویند، این است که گوشت ندارد.

طرز تهیه یتیمچه تهرانی چیست؟

پیاز و سیر را تفت دهید و به آن نمک، فلفل و زردچوبه بزنید. بادمجان و فلفل دلمه ای خردشده را اضافه کنید و تفت دهید. رب گوجه فرنگی را بیفزایید. سپس سیب زمینی و آب را در غذا بریزید و اجازه دهید که یتیمچه جا بیفتد.

منبع: کجارو / parsiday.com / افق کوروش / کتاب کاله / irancook.ir
انتشار: 2 دی 1403 بروزرسانی: 2 دی 1403 گردآورنده: iranigoogle.ir شناسه مطلب: 2348

به "طرز تهیه یتیمچه و انواع آن در شهرهای ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه یتیمچه و انواع آن در شهرهای ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید